Controle op zonnecentra: mijn commentaar

zonnebanken, zonnecentra, veilig zonnen, uv straling

Naar aanleiding van het geschreven artikel in verband met de veiligheid van de zonnebanken door Gazet van Antwerpen op 4.01.2016, is het inderdaad spijtig dat de nieuwe wetgeving en controle indertijd ingevoerd door Brussel, zo slecht opgevolgd wordt door de overheid en een aantal zonnebankcentra.

Wel naleven

Vooral spijtig voor de centra welke wel in alle adviezen en reglementen hebben geïnvesteerd en deze hebben ingevoerd en naleven en hier nu over een een kam geschoren worden met de centra welke het niet zo nauw nemen. Men heeft een nieuwe wetgeving ingevoerd maar voor opvolgen en controleren is het doordat de overheid geen tijd of geld heeft, eenvoudiger om de hele sector maar te sluiten.

Passend advies

De reglementen zijn tegenwoordig zo aangepast dat wat in het verleden mogelijk was. Bijvoorbeeld jonge mensen onder de 18 jaar niet meer toelaten en iedere gebruiker wordt geregistreerd. Er vindt een intake gesprek plaats waarin huidtype en mogelijke medische redenen besproken waardoor een gebruik niet aangeraden is. Men kan niet ongebreideld meer gebruik maken van een zonnebank en iedere klant krijgt een passend advies gebaseerd op huidtype en gezondheidssituatie.

Gecertificeerd

Ook moeten alle medewerkers een cursus volgen en diploma behalen bij de overheid op huidtype en veiligheid, voor ze in een centra klanten mogen adviseren. De sterkte van de lampen zijn aangepast aan de wettelijke normen. Waarschuwingen in verband met de UV stralingen in het centra zijn geplaatst en duidelijk zichtbaar voor het publiek.
Helaas is het grote publiek echter hiervan niet op de hoogte van deze voorzorgsmaatregelen en is men alleen maar verbaasd en soms geïriteerd als men vraagt naar het identiteitsbewijs en er intake formulieren moeten worden ingevuld.

Onderscheid

Een duidelijke aanwijzing of onderscheiding misschien zelfs via de overheid welk centrum voldoet aan deze eisen zou al een grote verbetering zijn.
Ieder zinnig persoon weet ondertussen dat overal waar ‘te’ voorstaat niet goed is voor de gezondheid. Te veel rood vlees is kankerverwekkend, te veel alcohol leidt tot alcoholisme, te veel roken, te veel vet, en ga zo nog maar een hele tijd door…

Levenspatroon

Het woord kanker vernoemen is eenvoudig maar men moet ook rekening houden met het veranderde levenspatroon van het grote publiek. Tegenwoordig gaan wij een aantal keer per jaar met vakantie en liggen dan de hele dag in de zon en komen dikwijls zwaar verbrand van het strand. De reden is dat onze huid hier niet aangewend is en dit is misschien wel de meest drastische wijziging in ons levenspatroon.

Zonvakantie

Het is inderdaad de taak van de overheid om te waarschuwen. Men weet ondertussen dat overal waar het woordje ‘te’ voorstaat gevaarlijk is. Men moet meer appelleren aan het gezond verstand van het grote publiek en dit in samenwerking met de detaillist.
Wij gaan toch ook niet alle tabakszaken slijterijen of slagerijen bij laten houden wat het verbruik is (wat wel een feit is in de zonnebankcentra) of sluiten. Men gaat toch ook geen zonvakanties verbieden of grote borden plaatsen aan het strand welke wijzen op het gevaar van UV straling en nog erger, deze verbieden.

Reisbureaus moeten de klant ook niet wijzen op het gevaar van teveel zon. Men rekent hier ook op het gezond verstand van de vakantieganger. Dit is echter wel het geval in goede zonnecentra. Bang maken is eenvoudig en sluiten dan maar nog eenvoudiger. De centra welke niet voldoen aan deze wetgeving waarschuwen en zo niet sluiten is dan de juiste beslissing en zou een pluspunt voor de professionele centra zijn

Gastvrij en volgens de regels

Voor uw geruststelling ons esthetisch centrum “EMOTION” doet haar uiterste best u veilig en via een goed advies zich voor te bereiden op uw vakantie of gewoon een beetje kleur te behouden. Wij voldoen aan alle eisen gesteld door Brussel en daarnaast zijn wij gastvrij en blinken wij uit in hygiëne.

Dit moest toch even van mijn hart.

Sabine