Microdermabrasie tegen rimpels, ouderdomsvlekken, littekens, acne

Dermabrasie en Microdermabrasie?

Microdermabrasie is een niet-chemische, niet-invasieve procedure die gebruik maakt van een sproeier van microkristallen om de buitenste laag van droge, dode huidcellen, te verwijderen en een jongere, er meer gezond uitziende huid tevoorschijn te laten komen. Microdermabrasie stimuleert eveneens de productie van een nieuwe onderliggende laag huidcellen die een hoger niveau aan collageen en elastine bevat en die het voorkomen van de huid verder verbetert. Microdermabrasie is veel zachter dan de gewone dermabrasie. Dermabrasie is een meer intensieve methode om diepere gelaatslijnen, extreme zonnebeschadiging en littekens te behandelen.

Rimpels, ouderdomsvlekken, littekens, rosacea

Personen met fijne gelaatslijnen of rimpels, ouderdomsvlekken, zonnebeschadiging, pigment vlekken, grove poriën, problemen met de huidstructuur of kleine littekens van puistjes, zijn geschikte kandidaten voor microdermabrasie. Maar ook personen die lijden aan rosacea of acne kunnen ook voordeel halen uit een behandeling met microdermabrasie. De milde besproeiing met microkristallen kan de onregelmatigheden van de huid elimineren en de huidtoestand bevorderen door de opperlaag van dode en beschadigde huidcellen te verwijderen teneinde een nieuwe en frisse huid te openbaren.

Huidproblemen

De ideale kandidaten voor microdermabrasie zijn gezonde volwassenen die een relatief mindere huidconditie hebben of onregelmatigheden vertonen en die realistische verwachtingen koesteren in verband met wat microdermabrasie kan en niet kan. Dit omdat microdermabrasie een zachte, niet-invasieve methode is die de verzakte huid niet kan herstellen of diepere gezichtsplooien of kreuklijnen niet kan corrigeren, want dergelijke zaken moeten benaderd worden met procedures als een facelift of huidverstrakking met laser.

Acne of littekens door acne

Microdermabrasie kan gebruikt worden voor acne en voor de littekens die acne met zich brengt. Microdermabrasie behandelingen kunnen kleinere littekens helemaal of toch grotendeels elimineren. Bij diepere littekens van acne kan microdermabrasie echter geen gewenste resultaten bekomen. Diepere littekens kunnen gewoonlijk wel efficiënt behandeld worden met dermabrasie of een chemische acne peeling. Patiënten met actieve acne kunnen ook genieten van behandelingen met microdermabrasie, die de huid afpelt en grove poriën vrij maakt van olie en vuiligheid. Omdat de polierende actie van de kristallen en het verwijderen van de huidcellen acne kan doen verergeren, wordt het wel aanbevolen om een dermatoloog of een cosmetische chirurg te consulteren om te bepalen of de acne van een patiënt en diens acne littekens effectief kunnen behandeld worden met microdermabrasie.

Microdermabrasie als Rosacea behandeling

Rosacea is een chronische ontsteking van de huid van het gelaat, die gekenmerkt wordt door roodheid, duidelijke bloedvaten, opzwellen en/of huiduitslag die gelijkt op acne. Microdermabrasie kan gebruikt worden om de roodheid die gepaard gaat met rosacea te doen afnemen. Indien je echter de diagnose van rosacea gekregen hebt en microdermabrasie overweegt, moet je een dermatoloog of een cosmetisch chirurg consulteren vooraleer aan een rosacea behandeling te beginnen omdat microdermabrasie soms negatief kan inwerken bij actieve rosacea.

Wie is er geen geschikte kandidaat?

Microdermabrasie wordt niet aanbevolen voor mensen die diepe littekens, recente uitbraak van herpes, wratjes op het gezicht, actieve acne (fase 3 en 4), een auto-immuunsysteem stoornis. Ook is microdermabrasie niet geschikt voor zwangere vrouwen. Kandidaten die recent een chemische peeling hebben ondergaan of een andere huidbehandeling zoals injecties met collageen, zouden twee à drie weken moeten wachten vooraleer ze een microdermabrasie behandeling zouden mogen toelaten. Vooruitziende patiënten zouden ook het ontharen en bruinen van de huid enkele weken voor de microdermabrasie behandeling moeten uitstellen. Mensen met diepere littekens, gelaatsvlekken, of andere gematigde tot zwaardere huidproblemen, zouden een zwaardere behandeling zoals chemische peeling of dermabrasie.

Tekens van veroudering: fijne gelaatslijnen, rimpels

Microdermabrasie is een veilige, niet chirurgische, “lunchtijd” procedure die heel wat voordelen biedt. Microdermabrasie vermindert of elimineert fijne gelaatslijnen, rimpels en andere tekens van veroudering. Het werkt de verschijning van acne littekens en andere kleine littekens bij, Het geeft de huid van alle types en kleuren een fris en gezond uitzicht. En dit alles gebeurt praktisch zonder bijverschijnselen. Omdat microdermabrasie juist niet-allergische kristallen gebruikt om de huid te behandelen, is dit een uitstekende behandeling voor huid die gevoelig is voor chemische stoffen. Microdermabrasie houdt geen enkel ernstig risico in als het uitgevoerd wordt door een gekwalificeerde verzorger. Sommige mensen ervaren een lichte huidirritatie na de toepassing. Omdat ieders huid en gezondheidsverhaal in bepaalde mate verschilt, moet men de risico’s en voordelen van microdermabrasie op een persoonlijke basis beoordelen.