Microdermabrasie

Dermabrasie en Microdermabrasie?

Microdermabrasie is een niet-chemische, niet-invasieve procedure die gebruik maakt van een sproeier van microkristallen om de buitenste laag van droge, dode huidcellen, te verwijderen en een jongere, er meer gezond uitziende huid tevoorschijn te laten komen. Microdermabrasie stimuleert eveneens de productie van een nieuwe onderliggende laag huidcellen die een hoger niveau aan collageen en elastine bevat en die het voorkomen van de huid verder verbetert. Microdermabrasie is veel zachter dan de gewone dermabrasie. Dermabrasie is een meer intensieve methode om diepere gelaatslijnen, extreme zonnebeschadiging en littekens te behandelen.

Collageen en elastine

Tijdens de microdermabrasie behandeling, stuwt de arts een stroom met heel kleine (“micro”) aluminium oxyde kristallen door een handtoestel dat hij tegen de huid houdt. Deze dermabrasie kristallen pellen de huid en het milde zuigeffect die door het microdermabrasie toestel gebeurt, verwijdert de huidrestjes en de kristallen. Microdermabrasie helpt zo ook dikkere en gezondere huidlagen op te bouwen. Regelmatige behandelingen zijn belangrijk om de productie van nieuwe lagen huidcellen die meer collageen en elastine bevatten, te bevorderen. Deze beide bestanddelen zijn essentieel voor een trillende, gezonde huid en zo zullen ze ook uw teint en het algemeen voorkomen van uw huid ten goede komen. Er zijn gewoonlijk vijf tot twaalf behandelingen, met tussenposen van twee tot drie weken nodig om ten volle te kunnen genieten van de voordelen van microdermabrasie. De comfortabele en praktisch pijnloze procedure neemt ongeveer 30 à 60 minuten in beslag en wordt gewoonlijk ook “lunch hour facial” (de gelaatbehandeling van het lunchuur) genoemd.

Huidproblemen

De ideale kandidaten voor microdermabrasie zijn gezonde volwassenen die een relatief mindere huidconditie hebben of onregelmatigheden vertonen en die realistische verwachtingen koesteren in verband met wat microdermabrasie kan en niet kan. Dit omdat microdermabrasie een zachte, niet-invasieve methode is die de verzakte huid niet kan herstellen of diepere gezichtsplooien of kreuklijnen niet kan corrigeren, want dergelijke zaken moeten benaderd worden met procedures als een facelift of huidverstrakking met laser.

Oude huidcellen

De microdermabrasie procedure verwijdert de dode cellen van het huidoppervlak. Alhoewel het niet pijnlijk is, kan de behandeling een licht warmtegevoel veroorzaken, omdat de schurende microdermabrasie kristallen oude en beschadigde huidlagen afbreekt. Sommige patiënten vergelijken de ervaring met een gezichtsmassage. Na de microdermabrasie behandeling, is de nieuw blootgestelde huidlaag gewoonlijk gevoeliger en vereist ze ook extra bescherming tegen de zonnestralen. U mag zich niet ongemakkelijk voelen, maar u zult er zeker wel rekening moeten mee houden dat u een zonnebescherming draagt. Het aanbrengen van vochtinbrengende crèmes om de huid te hydrateren en kalmeren, kan ook elke mogelijke irritatie voorkomen. Een goede schoonheidsspecialiste kan u een gezicht crème of lotion aanbevelen, die zeer geschikt is voor uw huidtype.

Rimpels, ouderdomsvlekken, littekens, rosacea

Personen met fijne gelaatslijnen of rimpels, ouderdomsvlekken, zonnebeschadiging, pigment vlekken, grove poriën, problemen met de huidstructuur of kleine littekens van puistjes, zijn geschikte kandidaten voor microdermabrasie. Maar ook personen die lijden aan rosacea of acne kunnen ook voordeel halen uit een behandeling met microdermabrasie. De milde besproeiing met microkristallen kan de onregelmatigheden van de huid elimineren en de huidtoestand bevorderen door de opperlaag van dode en beschadigde huidcellen te verwijderen teneinde een nieuwe en frisse huid te openbaren.

Littekens door acne

Microdermabrasie kan gebruikt worden voor acne en voor de littekens die acne met zich brengt. Microdermabrasie behandelingen kunnen kleinere littekens helemaal of toch grotendeels elimineren. Bij diepere littekens van acne kan microdermabrasie echter geen gewenste resultaten bekomen. Diepere littekens kunnen gewoonlijk wel efficiënt behandeld worden met dermabrasie of een chemische acne peeling. Patiënten met actieve acne kunnen ook genieten van behandelingen met microdermabrasie, die de huid afpelt en grove poriën vrij maakt van olie en vuiligheid. Omdat de polierende actie van de kristallen en het verwijderen van de huidcellen acne kan doen verergeren, wordt het wel aanbevolen om een dermatoloog of een cosmetische chirurg te consulteren om te bepalen of de acne van een patiënt en diens acne littekens effectief kunnen behandeld worden met microdermabrasie.

Veel gestelde vragen:

Is microdermabrasie pijnlijk?

Nee. Omdat de procedure heel kleine aluminium oxyde kristallen gebruikt om zachtjes de huid te pellen, zou microdermabrasie niet pijnlijk mogen zijn of de patiënt opzadelen met een talmend ongemak. Microdermabrasie veroorzaakt echter wel een mild warm of tintelend gevoel die door de meeste patiënten als positief wordt ervaren.

Welke resultaten geven een microdermabrasie behandeling?

De resultaten van microdermabrasie zijn meestal onmiddellijk zichtbaar. Reeds een enkele microdermabrasie sessie kan de kleur, de tonus en de gezondheid van de huid verbeteren. Na de behandeling zou de huid een fris voorkomen moeten hebben en een effen, zachte textuur. Het microdermabrasie systeem zal echter het meest efficiënt zijn als de patiënt verschillende behandelingen ondergaat met een interval van twee à drie weken.

Is microdermabrasie veilig?

Ja. Een van de belangrijke voordelen van microdermabrasie is juist de veiligheid ervan. Het is een niet-invasieve procedure met minimale risico’s. Wanneer het wordt uitgevoerd door een ervaren schoonheidsspecialiste of dermatoloog, kan microdermabrasie de teint aanzienlijk verbeteren zonder de diepere huidlagen aan te tasten.

Moet microdermabrasie enkel toegepast worden door een arts?

Niet noodzakelijk. Microdermabrasie kan op een veilige manier toegepast worden zowel door een geoefende schoonheidsspecialiste of een geregistreerde verpleegster als door een cosmetische dermatoloog of een plastische chirurg. Een arts kan echter wel beter de diagnose vaststellen of de huid met rosacea of actieve acne negatieve gevolgen ondervindt van microdermabrasie.

Wie is er geen geschikte kandidaat?

Microdermabrasie wordt niet aanbevolen voor mensen die diepe littekens, recente uitbraak van herpes, wratjes op het gezicht, actieve acne (fase 3 en 4), een auto-immuunsysteem stoornis. Ook is microdermabrasie niet geschikt voor zwangere vrouwen. Kandidaten die recent een chemische peeling hebben ondergaan of een andere huidbehandeling zoals injecties met collageen, zouden twee à drie weken moeten wachten vooraleer ze een microdermabrasie behandeling zouden mogen toelaten. Vooruitziende patiënten zouden ook het ontharen en bruinen van de huid enkele weken voor de microdermabrasie behandeling moeten uitstellen. Mensen met diepere littekens, gelaatsvlekken, of andere gematigde tot zwaardere huidproblemen, zouden een zwaardere behandeling zoals chemische peeling of dermabrasie.

Wat zijn de nevenwerkingen, de bijwerkingen ?

De normale nevenwerkingen die bij microdermabrasie kunnen voorkomen, zijn een verhoogde gevoeligheid van de huid en het risico van zonnebrand. Maar deze neveneffecten zijn gewoonlijk zwak en kortstondig. De risico’s bij microdermabrasie zijn minimaal, maar er kunnen wel problemen zoals een infectie optreden als de behandeling niet naar behoren wordt uitgevoerd.

Kan ik terug aan het werk na een sessie?

Ja. Microdermabrasie wordt vaak ook “de gelaatsbehandeling van de lunchtijd” genoemd omdat de behandeling niet lang duurt en de nevenwerkingen bijna niet te zien zijn. Na een microdermabrasie behandeling, zou uw huid er frisser moeten uitzien en ook zo aanvoelen, en enkel als zachtjes gespoeld moeten zijn.

Microdermabrasie als Rosacea behandeling?

Rosacea is een chronische ontsteking van de huid van het gelaat, die gekenmerkt wordt door roodheid, duidelijke bloedvaten, opzwellen en/of huiduitslag die gelijkt op acne. Microdermabrasie kan gebruikt worden om de roodheid die gepaard gaat met rosacea te doen afnemen. Indien je echter de diagnose van rosacea gekregen hebt en microdermabrasie overweegt, moet je een dermatoloog of een cosmetisch chirurg consulteren vooraleer aan een rosacea behandeling te beginnen omdat microdermabrasie soms negatief kan inwerken bij actieve rosacea.